Egy régóta várt színdarab a Musza Dagh Musical bemutatójára került sor ” október 11-én került sor a budapesti Nemzeti Színházban.

Az előadás az örmény történelem hősies fejezetén az 1915-ös örmény genocídium idején a török túlerővel szemben kibontakozott ellenállás történetét dolgozza fel. A tengerparti Musza Dagh ( Mózes hegye) környéki falvak lakói, mintegy 4000 örmény fordul szembe az életben maradásért, ellenszegüve az Oszmán Birodalom evakuálási parancsának és az ifjútörök kormánynak.

A hősies történet számos alkotót és művészt inspirált és lenyűgözött ․ Az 1930-as években Franz Werfel osztrák író által jegyzett világhírű regény, a “Musza Dagh 40 napja” alapján nagy sikerrel állította színre az Urartu Örmény Nemzetiségi Színház, rendhagyó módon musical formában. Az idilli tájon fekvő örmények lakta falvak az ifjútörök hatóságoktól kiürírési parancsot kapnak. Mindenki jól tudja, hogy a kitelepítés valójában menetelést jelent a halálba. Felismerve veszélyt, több falu sok ezer lelke Gabriel Bagradjan vezetésével úgy dönt, hogy erőddé alakítják a tengerparti sziklás hegyet és több mint egy hónapon át sikerrel verik vissza a sokszoros túlerőben lévő török támadásokt.

 

 

Musa Dagh, 1915

Musza Dagh, 1915

 

 

 

 

 

 

 

1976 az örmény Armavir régióban Szeptember 16-án egy magas dombon fedezték fel a hősi csata emlékművét. A bevehetetlen erődre emlékeztető emlékmű a Musza Dagh hősi csata résztvevőinek szívós és törhetetlen akaratát, a felszabadulás szellemét szimbolizálja. Az emlékmű szerzői Rafael Israelyan építész, Ara Harutyunyan művész-szobrász.

Minden évben, szeptember második felében, az örmények itt gyülekeznek, hogy hagyományos harissával, örmény zenével, táncokkal ünnepeljék a hősies csata évfordulóját, hogy tiszteljék az elesett és túlélő Musza hősök és áldozatok emlékét. A Musza Dagh legendás ostroma szimbolikus történet. Az örmény nemzeté, amely évezredek óta folyamatosan harcol és túlél a létükre törő ellenséggel szemben. Küzd életéért, szabadságáéért, hitét véldelmezve és harcol a szeretethez való jogért. Pont úgy, ahogy napjainkban is “harcolunk”, megvédjük a hazánkat, a létünket, mert ma, a 2020-as háború idején Artsakhban, akárcsak 105 évvel ezelőtt, az örmény “keresztények végveszélyben vannak”. Ezúttal azonban Örményország nyeri az életért vívott csatát.